Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS OGÓLNY

13.09.2021 - 24.09.2021

 

Poniedziałek 13.09.2021:

Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), polędwica z indyka (*1,6,9,10), sałata, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem (*1,7)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem(*1,6,7,9,10), potrawka z piersi z kurczaka z warzywami w sosie                  słodko - kwaśnym(*1,9,10), makaron(*1), kompot owocowy(wieloowocowy lub truskawkowy/z samych owoców/ każdego dnia w zależności od dostępności)

Podwieczorek: Serek waniliowy(*1), chrupki kukurydziane, kompot owocowy

Wtorek 14.09.2021:

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), ciemne pieczywo(*1), masło(*7),  wędlina wieprzowa (*1,6,9,10), sałata, rzodkiewka, herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)

Obiad: Kapuśniak z młodej kapusty(*1,6,7,9,10), frykadelka z indyka w sosie własnym(*1,3,9,10), kasza gryczana, surówka z marchewki, kompot owocowy

Podwieczorek: Cytrynową muffinka z mąką jaglaną i jagodami goji - niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

Środa 15.09.2021:

Śniadanie: Bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica drobiowa(*1,6,9,10), sałata, ogórek świeży, herbata owocowa

Obiad: Zupa żurek(*1,6,7,9,10), naleśniki z serem białym z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot owocowy

Podwieczorek: Tarta z szynką, serem i warzywami(*1,7), porcja owocu, kompot owocowy

Czwartek 16.09.2021:

Śniadanie: Kakao z mlekiem(*1,7), bułka grahamka(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska(*1,6,9,10), sałata, papryka, herbata owocowa

Obiad: Zupa neapoletańska(*1,6,9,10), kotlet schabowy(#)(*1,3) , ziemniaki, surówka z buraków, kompot owocowy

Podwieczorek: Ciasto z kaszy manny na mleku - niskosłodzone(*1,3,7), sok marchwiowy

Piątek: 17.09.2021:

Śniadanie: Jogurt owocowy(*7), ciemne pieczywo(*1), masło(*7), jajko gotowane(*3),  pomidor

Obiad: Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), kotlet fileta rybnego z sosem warzywnym(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna z młodym koperkiem, kompot owocowy

Podwieczorek: Pancakes z mąką orkiszową(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

Poniedziałek 20.09.2021:

Śniadanie: Bułka pszenna(*1), masło(*7), polędwica z kurczaka(*1,6,9,10), sałata, ogórek świeży, kakao z mlekiem (*1,7)

Obiad: Zupa ryżowo -  warzywna(*1,6,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym(*1), kompot owocowy

Podwieczorek: Tosty na zimno z polędwicą indyka, serem żółtym i papryką(*1,7), 100% sok owocowy(*1,6)

Wtorek 21.09.2021:

Śniadanie: Parówka z szynki - 94%  mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10),  ciemne pieczywo(*1), masło(*7), sałata, szczypiorek, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką(*1,6,7,9,10), podudzie z kurczaka(*1), ryż paraboliczne, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem(*7), kompot owocowy

Podwieczorek: Bułeczka z mąką kokosową  i dżemem truskawkowym - niskosłodzona(*1,3), niesolone pestki dyni, kompot owocowy

Środa 22.09.2021:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), sałata, ogórek świeży, ser żółty(*1), herbata owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa(*1,6,9,10), pierogi z mięsem i duszoną cebulką(*1,3), kompot owocowy

Podwieczorek: Kiełbaska z szynki w cieście(*1,3), ketchup198 gram pomidorów na 100g produktu(*9,10), kompot owocowy

Czwartek 23.09.2021:

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem(*1,7), pieczywo pszenne(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), sałata, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem(*1,6,9,10), gulasz wieprzowy z warzywami(*1,9,10), kasza kus kus(*1), mizeria ze śmietaną(*7), kompot owocowy

Podwieczorek: Gofry niskosłodzone z mąką z amarantusa(*1,3),porcja owocu, kompot owocowy

Piątek 24.09.2021:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasztet z drobiowy(*6,9,10), papryka, maślanka owocowa(*1,7)

Obiad: Barszcz ukraiński(*1,6,9,10), paluszki z fileta rybnego(*1,3,4), ziemniaki, surówka z białej kapusty z młodym koperkiem, kompot owocowy

Podwieczorek: Ciasto ze śliwkami i komosą ryżową(*1), porcja owocu, kompot owocowy

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. 3. Jaja i produkty pochodne;
  8. 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. 9. Seler i produkty pochodne;
  22. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. 13. Łubin i produkty pochodne;
  26. 14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone