Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

ŚWIAT UCZNIA PRYWATNA SZKOŁA PODSTAWOWA

25.05.2020 - 05.06.2020

Poniedziałek 25.05.2020:

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką(*1,7) bułka kajzerka(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa

Obiad: Zupa rosół z makaronem(*1,6,9,10), potrawka z indyka po chińsku z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny, kompot

Podwieczorek: Kisiel owocowy(*1), maślane herbatniki, kompot

Wtorek 26.05.2020:

Śniadanie: Parówka z szynki - 94%  mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10),  ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szczypiorek, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9)

Obiad: Zupa pieczarkowa(*1,6,7,9,10), pieczeń rzymska w sosie własnym(*1,9,10), kasza gryczana, gotowana marchewka, kompot

Podwieczorek: Kokosowa muffinka z mąką jaglaną - niskosłodzona(*1,3), niesolone pestki słonecznika, kompot

Środa 27.05.2020:

Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), ser żółty(*1,7), ogórek świeży, herbata owocowa

Obiad: Zupa krupnik(*1,6,7,9,10), pierogi z mięsem i duszoną cebulką(*1,3), kompot

Podwieczorek: Bułeczka z dżemem owocowy - niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot

Czwartek 28.05.2020:

Śniadanie: Jogurt owocowy(*7), bułka grahamka(*1), masło(*7), wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), papryka, herbata owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa(*1,6,7,9,10), kotlet schabowy(*1,7) , ziemniaki, sałata ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Gofry niskosłodzone z mąką z amarantusa(*1,3),sok marchwiowy(*1,6)

Piątek: 29.05.2020:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasta z ciecierzycy z jajkiem (*6,9,10),  pomidor, kakao z mlekiem

Obiad: Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), kotlet fileta rybnego z sosem warzywnym(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Poniedziałek 01.06.2020:

Śniadanie: Bułka pszenna(*1), masło(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), szczypiorek, maślanka owocowa(*1,6,7,9)

Obiad: Zupa ryżowo -  warzywna(*1,6,7,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym, kompot

Podwieczorek: Tosty na zimno z polędwicą drobiową, serem żółtym i papryką(*1,7), 100% sok owocowy(*1,6)

Wtorek 02.06.2020:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7),  wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), papryka, kawa zbożowa z mlekiem (*1,6,7,9)

Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką(*1,6,7,9,10) podudzie z kurczaka(*1), ryż paraboliczne, pomidor z cebulką, kompot

Podwieczorek: Ciasto z kaszy manny na mleku - niskosłodzona(*1,3,7), porcja owocu, kompot

Środa 03.06.2020:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,9,10), ogórek świeży, herbata owocowa

Obiad: Zupa jarzynowa(*1,6,7,9,10), naleśniki z ser białego z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot

Podwieczorek: Kiełbaska z szynki w cieście(*1,3), kompot owocowy

Czwartek 04.06.2020:

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska (*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa

Obiad: Zupa kapuśniak(*1,6,7,9,10), kotlet mielony z indyka i wieprzowiny(*1,3), ziemniaki, gotowane buraki, kompot

Podwieczorek: Domowa babka ziemniaczana(*1,3), ogórek kiszony, kompot

Piątek 05.06.2020:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1),  masło(*7), śmietankowy twarożek(*1,7), szczypiorek, kakao z mlekiem (*1,6,7,9)

Obiad: Zupa pomidorowa(*1,6,7,9,10), paluszki rybne(*1,3,4), ziemniaki, surówka z białej kapusty i marchewki, kompot

Podwieczorek: Pancakes z musem jabłkowym- niskosłodzone (*1,3,7), niesolone pestki z dyni, kompot

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. 3. Jaja i produkty pochodne;
  8. 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. 9. Seler i produkty pochodne;
  22. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. 13. Łubin i produkty pochodne;
  26. 14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone