Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

ŚWIAT UCZNIA PRYWATNA SZKOŁA PODSTAWOWA

26.10.2020r. - 06.11.2020r.

 

Poniedziałek 26.10.2020:

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7) ciemne pieczywo(*1), masło(*1), polędwica wieprzowa (*1,6,9,10), ogórek świeży, sałata, herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)

Obiad: Zupa pomidorowa(*1,7,9,10), Curry z indyka z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny, kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka z serem białym i mąką jaglaną, sok marchwiowy

Wtorek 27.10.2020:

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem(*1,7), wędlina drobiowa(*1,6,9,10), pomidor, sałata, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Obiad: Zupa krupnik(*1,9,10), meatballs z wieprzowiny w sosie pomidorowym(*1,3,9,10), makaron(*1),   gotowana marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chałka z masłem roślinnym(1,3), dżem niskosłodzony, porcja owocu, kompot truskawkowy

Środa 28.10.2020:

Śniadanie: Chleb pszenny(*1), masło(*7), szynka  z indyka(*1,6,9,10), papryka, sałata,  herbata owocowa

Obiad: Zupa fasolowa(*1,7,9,10), serniczki z sera białego i polewą śmietanową(#)(*1,3,7), kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Muffinka kakaowa z mąką z amarantusa i siemieniem lnianym-  niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot wieloowocowy

Czwartek 29.10.2020:

Śniadanie: Jogurt owocowy(*1,7), bułka pełnoziarnista z masłem(*1,7), wędlina krakowska parzona(*1,6,9,10), pomidor, sałata, herbata owocowa

Obiad: Barszcz czerwony(*1,7,9,10), filet z piersi z kurczaka(*1,3), kasza jęczmienna, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy

Podwieczorek: Placuszki jogurtowe z kokosem(*1,3),  porcja owocu, kompot truskawkowy

Piątek: 30.10.2020:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), ser żółty(*7), szczypiorek, sałata, herbata owocowa, kakao z mlekiem

Obiad: Zupa rosół(*1,9,10), filet rybny w cieście(*1,3,4), ziemniaki, surówka z młodej białej kapusty, kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Tarta z szynką, serem i warzywami(*1,3,7), porcja owocu, kompot wieloowocowy

Poniedziałek 02.11.2020:

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką(*1,6,7), ciemne pieczywo(*1), masło, wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, sałata,

Obiad: Zupa warzywna z ryżem(*1,9,10), farfalle z sosem pomidorowo - marchewkowym z mięsem wieprzowym(*1,3), kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Domowy kisiel owocowy - niskosłodzony(*1,7), wafle ryżowe, porcja owocu,  kompot wieloowocowy

Wtorek 03.11.2020:

Śniadanie: Parówka z szynki(94% mięsa)(*1,6,9,10), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu),

pieczywo pszenne(*1), masło(*1), szczypiorek,  kawa zbożowa z mlekiem (*1,6,7,9,10)

Obiad: Zupa  ogórkowa(*1,7,9,10), kotlet pożarski z piersi kurczaka z sosem warzywnym(*1,3), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot truskawkowy

Podwieczorek: Placuszki z dynią - niskosłodzone(*1,3), niesolone pestki słonecznika(*5,8), kompot truskawkowy

Środa 04.11.2020:

Śniadanie: Bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,9,10), papryka, sałata, herbata owocowa

Obiad: Barszcz czerwony(*1,7,9,10), pierogi z serem białym i polewą śmietanową(#)(*1,3,7), kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Domowa mini pizza z sosem pomidorowym, wędliną wieprzową i serem żółtym(*1,7), porcja owocu, kompot wieloowocowy

Czwartek 05.11.2020:

Śniadanie: Muffinka jajeczna(*3), bułka kajzerka(*1), masło(*7), pomidor, sałata, herbata owocowa, naturalna maślanka owocowa

Obiad: Krem z jarzyn(*1,7,9,10), zwijka drobiowa z serem żółtym, kasza jaglana, gotowane buraki, kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Cynamonka z mąką z ciecierzycy - niskosłodzona(*1,3), 100% sok owocowy(*1)

Piątek 06.11.2020:

Śniadanie: Tortilla pszenna(*1), ser żółty(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), czerwona papryka, kakao z mlekiem(*1,7)

Obiad: Zupa czerwonej soczewicy(*1,9,10), pieczony filet rybny w mące kukurydzianej(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto biszkoptowe ze śliwkami i mąką orkiszową - niskosłodzone(*1), marchewka do chrupania, kompot truskawkowy

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

  1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. 3. Jaja i produkty pochodne;
  8. 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. 9. Seler i produkty pochodne;
  22. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. 13. Łubin i produkty pochodne;
  26. 14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone