JADŁOSPIS
ŚWIAT UCZNIA PRYWATNA SZKOŁA PODSTAWOWA
18.01.2021r. -29.01.2021r.
Poniedziałek 18.01.2021:
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7) ciemne pieczywo(*1), masło(*1), polędwica wieprzowa (*1,6,9,10), ogórek świeży, sałata, herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)
Obiad: Zupa pomidorowa(*1,7,9,10), łagodne curry z indyka z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Bułeczka z serem białym i mąką jaglaną, sok marchwiowy
Wtorek 19.01.2021:
Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem(*1,7), wędlina drobiowa(*1,6,9,10), pomidor, sałata, kawa inka z mlekiem(*1,7)
Obiad: Zupa krupnik(*1,9,10), meatballs z wieprzowiny w sosie pomidorowym(*1,3,9,10), makaron(*1), gotowana marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Chałka z masłem roślinnym(1,3), dżem niskosłodzony, porcja owocu, kompot truskawkowy
Środa 20.01.2021:
Śniadanie: Chleb pszenny(*1), masło(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), papryka, sałata, herbata owocowa
Obiad: Zupa fasolowa(*1,7,9,10), serniczki z sera białego i polewą śmietanową(#)(*1,3,7), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Muffinka kakaowa z mąką z amarantusa i siemieniem lnianym- niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot wieloowocowy
Czwartek 21.01.2021:
Śniadanie: Jogurt owocowy(*1,7), bułka pełnoziarnista z masłem(*1,7), wędlina krakowska parzona(*1,6,9,10), pomidor, sałata, herbata owocowa
Obiad: Barszcz czerwony(*1,7,9,10), piersi z kurczaka po parysku(*1,3), kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Placuszki jogurtowe z kokosem(*1,3), porcja owocu, kompot truskawkowy
Piątek: 22.01.2020:
Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), ser żółty(*7), szczypiorek, sałata, herbata owocowa, kakao z mlekiem
Obiad: Zupa rosół(*1,9,10), filet rybny w cieście(*1,3,4), ziemniaki, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Tarta z szynką, serem i warzywami(*1,3,7), porcja owocu, kompot wieloowocowy
Poniedziałek 25.01.2020:
Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką(*1,6,7), ciemne pieczywo(*1), masło, wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, sałata,
Obiad: Zupa warzywna z ryżem(*1,9,10), farfalle z sosem pomidorowo - marchewkowym z mięsem wieprzowym(*1,3), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Domowy kisiel owocowy - niskosłodzony(*1,7), wafle ryżowe, porcja owocu, kompot wieloowocowy
Wtorek 26.01.2020:
Śniadanie: Parówka z piersi z kurczaka(94% mięsa)(*1,6,9,10), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu),
pieczywo pszenne(*1), masło(*1), szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem (*1,6,7,9,10)
Obiad: Zupa ogórkowa(*1,7,9,10), kotlet białoruski z sosem warzywnym(*1,3), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Placuszki z jabłkami - niskosłodzone(*1,3), niesolone pestki słonecznika(*5,8), kompot truskawkowy
Środa 27.01.2020:
Śniadanie: Bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,9,10), papryka, sałata, herbata owocowa
Obiad: Barszcz czerwony(*1,7,9,10), pierogi z serem białym i polewą śmietanową(#)(*1,3,7), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Domowa mini pizza z sosem pomidorowym, wędliną wieprzową i serem żółtym(*1,7), porcja owocu, kompot wieloowocowy
Czwartek 28.01.2020:
Śniadanie: Muffinka jajeczna(*3), bułka kajzerka(*1), masło(*7), pomidor, sałata, herbata owocowa, naturalna maślanka owocowa
Obiad: Krem z jarzyn(*1,7,9,10), zwijka drobiowa z serem żółtym, kasza jaglana, gotowane buraki, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Cynamonka z mąką z ciecierzycy - niskosłodzona(*1,3), 100% sok owocowy(*1)
Piątek 29.01.2020:
Śniadanie: Tortilla pszenna(*1), ser żółty(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), czerwona papryka, kakao z mlekiem(*1,7)
Obiad: Zupa czerwonej soczewicy(*1,9,10), pieczony filet rybny w mące kukurydzianej(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Ciasto pomarańczowe z mąką orkiszową - niskosłodzone(*1), marchewka do chrupania, kompot truskawkowy
* Alergeny występujące lub mogące występować w poszczególnych daniach bądź składnikach dań.
- 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
- 3. Jaja i produkty pochodne;
- 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
- b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- b) laktitolu;
- 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 9. Seler i produkty pochodne;
- 10. Gorczyca i produkty pochodne;
- 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- 13. Łubin i produkty pochodne;
- 14. Mięczaki i produkty pochodne.
# - danie smażone