Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Adam
Kategoria:

JADŁOSPIS

Świat Ucznia Prywatna Szkoła Podstawowa w Białymstoku

11.02.2019-22.02.2019.

Data: dzień tygodnia 

Śniadania

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 11.02.2019

 

 Zupa mleczna z płatkami zbożowymi, bułka kajzerka, masło, polędwica wieprzowa, ogórek świeży, herbata owocowa(*1,6,7,9,10)  Zupa pomidorowa, kurczak z warzywami po chińsku, ryż curry, kompot(*1,7,9)  Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane, kompot (*1,7)

Wtorek

12.02.2019

 Parówka z szynki(94% mięsa), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu), ciemne pieczywo, masło, szczypiorkiem, herbata owocowa(*1,6,7,9,10)  Zupa ogórkowa, makaron z mięsem wieprzowym i sosem bolognese, kompot(*1,3,7,9)  Bułeczka z jabłkami, niesolone pestki dyni, kompot(*1,3,5,8)

Środa

13.02.2019

 Ciemne pieczywo, masło, szynka z indyka, papryka, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9,10)  Barszcz czerwony, pierogi z mięsem i duszoną cebulką, surówka z białej kapusty, kompot(*1,7,9)  Muffinka cytrynowa - niskosłodzona, porcja owocu, kompot(*1,3)

Czwartek

14.02.2019

 Bułka pełnoziarnista, masło, kiełbasa krakowska parzona, ogórek świeży, herbata owocowa(*1,6,7)  Zupa ryżowa z warzywami, filet z kurczaka, ziemniaki, surówka, surówka z marchwi z jabłkiem ,kompot(*1,3,7,9)  Gofry niskosłodzone, sok owocowy(*1,3)

Piątek

15.02.2019

 Bułka kajzerka, masło, ser żółty, pomidor, maślanka owocowa, herbata owocowa(*1,7)  Zupa kapuśniak, paluszki z fileta rybnego, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot (*1,3,4,7,9)  Bułeczka maślana, banan, kompot (*1,3,7)

Poniedziałek 18.02.2019

 Bułka pełnoziarnista, masło, polędwica wieprzowa, papryka, kawa zbożowa z mlekiem(*1,6,7,9,10)  Zupa rosół z makaronem, udko z kurczaka, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (*1,7,9)  Jagodzianka, sok marchwiowy(*1,3)

Wtorek

19.02.2019

Ciemne pieczywo z masłem, polędwica z indyka, ogórek świeży, jogurt owocowy, herbata owocowa(*1,6,7,9,10) Zupa jarzynowa, pieczeń rzymska z sosem własnym, kasza gryczana, surówka z gotowanych buraków, kompot(*1,3,7,9) Sałatka owocowa, pieczywo ryżowe, kompot(*1)

Środa

20.02.2019

Bułka kajzerka, masło, szynka wieprzowa, pomidor, kawa inka z mlekiem, herbata owocowa(*1,6,7,9,10)

Zupa grochowa, kakaowe naleśnik z serem białym i polewą z jogurtu owocowego, kompot(*1,3,7,9) Chałka z masłem, porcja owocu, kompot(1,3,7)

Czwartek

21.02.2019

Zupa mleczna z makaronem, ciemnepieczywo, masło, polędwica drobiowa, ogórek świeży (*1,6,7,9,10) Zupa krupnik, kotlet ze schabu w cieście, ziemniaki, surówka z marchwi, kompot(*1,3,7,9)  

Placuszki z jabłkami, porcja owocu, kompot(*1,3)

Piątek

22.02.2019

Kakao z mlekiem, bułka pełnoziarnista, masło, twarożek śmietankowy, szczypiorek(*1,6,7)  

Barszcz ukraiński, pieczony filet rybny, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot(*1,3,4,7,9)

Ciasto kaszy manny niskosłodzone, pestki słonecznika, kompot(*1,5,8)

*

* Alergeny występujące lub mogące występować w poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.