Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

 Jadłospis

Prywatna Szkoła Podstawowa "Świat Ucznia"

20.05-31.05.2019

 

Poniedziałek 20.05.2019:

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką(*1,7) ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa

Obiad: Zupa rosół z makaronem(*1,6,9,10), pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z warzywami(*1,9,10), ryż(*1), kompot

Podwieczorek: Serek waniliowy(*1,6,7), porcja owocu, chrupki kukurydziane, kompot

Wtorek 21.05.2019:

Śniadanie: Bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica drobiowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9)

Obiad: Zupa krupnik(*1,6,7,9,10), gałka wieprzowa z serem żółtym w sosie pomidorowym(*1,9,10), kasza gryczana(*1), gotowane buraki, kompot

Podwieczorek: Muffinki cytrynowa - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Środa 22.05.2019:

Śniadanie: Jogurt owocowy(*7), bułka grahamka(*1), masło(*7), wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), szczypiorek, herbata owocowa

Obiad: Zupa kapuśniak(*1,6,7,9,10), serniczki z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot

Podwieczorek: Gofry niskosłodzone(*1,3),100 % sok jabłkowy(*1,6)

Czwartek 23.05.2019:

Śniadanie: Parówka z szynki - 94%  mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10),  ciemne pieczywo(*1), masło(*7), papryka, herbata owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa(*1,6,7,9,10), zwijka z piersi kurczaka z serem feta(*1,7) , ziemniak, pomidory ze szczypiorkiem, kompot

Podwieczorek: Kisiel owocowy(*1), herbatniki(*1,3,7), kompot

Piątek 24.05.2019:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), schab pieczony(*1,6,9,10),  pomidor, kakao z mlekiem

Obiad: Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), kotlet rybny z miruny z sosem pomidorowy(*1,3,4), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot

Podwieczorek: Kakaowe ciasto z buraczkami - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Poniedziałek 27.05.2019:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), papryka, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9)

Obiad: Zupa ryżowo -  warzywna(*1,6,7,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym, kompot

Podwieczorek: Mini chałka(*1,3), porcja owocu, kompot

Wtorek 28.05.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasta jajeczna(*1,9,10), szczypiorek, maślanka owocowa(*1,6,7,9), herbata owocowa

Obiad: Zupa ogórkowa, (*1,6,7,9,10) pierś z kurczaka w sosie marchewkowym(*1), kasza pęczak, sałata ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Szarlotka z jabłkami i kruszonką - niskosłodzona(*1,3,7), porcja owocu, kompot

Środa 29.05.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), ser żółty(*1,7), papryka, kakao z mlekiem(*1,6,7,9)

Obiad: Zupa jarzynowa(*1,6,7,9,10), naleśnik z serem białym i polewą z jogurtu owocowego(#)(*1,3,7), kompot

Podwieczorek: Domowa babka ziemniaczana(*1,3), ogórek kiszony, kompot

Czwartek 30.05.2019:

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa

Obiad: Zupa pomidorowa (*1,6,7,9,10), wieprzowy  kotlet mielony (*1,3), ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Tosty z polędwicą drobiową, serem żółtym i papryką(*1,7), sok marchwiowy (*1,6)

Piątek 31.05.2019:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska(*1,6,9,10), szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem(*1,6,7,9)

Obiad: Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), filet rybny panierce kukurydzianej(*1,3,4), ziemniaki, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot

Podwieczorek: Pancakes z dżemem niskosłodzonym (*1,3,7), pestki słonecznika, kompot

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

  1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. 3. Jaja i produkty pochodne;
  8. 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. 9. Seler i produkty pochodne;
  22. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. 13. Łubin i produkty pochodne;
  26. 14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone